Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Hitchcock



Ο μεγάλος αδικημένος των φετινών βραβείων είναι η ταινία Hitchcock και ειδικά ο Anthony Hopkins. Δεν γίνεται να μην συμπεριλαμβάνεις για καλύτερη ανδρική ερμηνεία μέσα στην πεντάδα τον Anthony Hopkins επειδή δεν έκοψε πολλά εισιτήρια στο box office. Υποτίθεται ότι όλοι αυτοί οι κύριοι της ακαδημίας κινηματογράφου που είναι τόσο αμερόληπτοι (βεβαίως, βεβαίως) κρίνουν τις ερμηνείες και όχι την εμπορικότητα μιας ταινίας. Αυτό υποτίθεται...ίσως σε έναν φανταστικό κόσμο.
Ο Anthony Hopkins είναι ο Hitchcock, ο πολύ γνωστός σκηνοθέτης που άκμασε την περίοδο 1950 – 1960. Αν δεν έχετε δει ταινίες του, δεν ξέρετε τί χάνετε καθώς είναι ο μάστερ του σασπένς. Όλα τα θρίλερ έχουν την καταγωγή τους στις ταινίες του Hitchcock και προσωπικά η αγαπημένη μου είναι η ταινία Rare Window. Τί να πεις για τις ταινίες του; Θέλει ολόκληρο αφιέρωμα! Στην ταινία με τον Hopkins πάντως θα δείτε πώς γυρίστηκε η ταινία Ψυχώ και συγκεκριμένα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο πανούργος σκηνοθέτης κάνοντας το δικό στο τέλος στην τόσο συντηρητική Αμερική της εποχής εκείνης.
Εντάξει, ο Hopkins δαιμονίστηκε. Μεταμορφώθηκε σε Hitchcock και από ένα σημείο και μετά δεν καταλαβαίνεις ότι είναι κάποιος άλλος. Γι’ αυτό του άξιζε όχι απλά η υποψηφιότητα αλλά το χρυσό αγαλματίδιο! Η ταινία είναι βιογραφία, οπότε ξέρεις τί θα δεις. Το Ψυχώ κρατάει το ενδιαφέρον σου αμείωτο και μεγάλη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να έχεις δει την ταινία ή τουλάχιστον βασικές σκηνές γιατί αλλιώς θα αναρωτιέσαι. Η σκηνή του μπάνιου για παράδειγμα είναι ντροπή και όνειδος να μην την ξέρει κάποιος και όχι δεν είμαι υπερβολική. Είναι σα να μην έχεις δει πώς ο Τιτανικός βυθίστηκε!
Την ξανθιά πρωταγωνίστρια του Ψυχώ την ενσαρκώνει πετυχημένα η Scarlett  Johansson και την αδερφή της η Jessica Biel. Δεν μπορώ να πω, ωραία ήταν τα κορίτσια αλλά πιο ωραίο ήταν το μεγάλο κορίτσι της παρέας η Helen Mirren, η οποία ενσαρκώνει την γυναίκα του Hitchcock που τον στήριζε σε όλη του την καριέρα. Επίσης αδικημένη από τα φετινά βραβεία, η Helen Mirren ολοκληρώνει την ερμηνεία του Hopkins και καλύτερη ερμηνεία δεν θα περιμέναμε.  Ο σκηνοθέτης πρώτον δεν είναι γνωστός και δεύτερον είναι βρετανός, ο Sacha Gervasi, οπότε η ακαδημία δεν θέλησε να του δώσει την ευκαιρία της διάκρισης. Φαίνεται, χρωστούσε σε άλλους σκηνοθέτες τα χρυσά αγαλματίδια!
Πολλοί ήταν οι κριτικοί που την προόριζαν για πολλά βραβεία αλλά δυστυχώς έπεσαν έξω. Στημένα τα βραβεία; Μπορεί...εμείς πάντως λατρέψαμε Antony Hopkins! Καλή θέαση...

Κλειτώ Χαριτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου την άποψή σας!