Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Game Change



2008. Αμερικάνικες εκλογές. John McCain εναντίον Barack Obama. Για πρώτη φορά γυναίκα από το κόμμα των ρεπουμπλικάνων προτείνεται για τη θέση του Αντιπροέδρου. Η Sarah Palin, μητέρα 5 παιδιών, κυβερνήτης της Αλάσκα, δεσμεύεται στον McCain ότι θα τον στηρίξει στις εκλογές. Το γραφείο του άλλωστε έχει κάνει εξονυχιστικό έλεγχο για τη λεγάμενη και έχουν καταλήξει ότι αυτή είναι η μορφή και η προσωπικότητα που χρειάζονται. Όλα ωραία μέχρι εδώ...
Από τον πολύ έλεγχο έχουν ξεχάσει να τη ρωτήσουν στις συνεντεύξεις ΒΑΣΙΚΑ πράγματα. Γιατί; Γιατί τα βασικά αυτά πράγματα είναι και λίγο δεδομένα, όπως για παράδειγμα, η επίθεση την 11 Σεπτεμβρίου. Η κυρία Palin νόμιζε ότι τους επιτέθηκε ο Σαντάμ Χουσεϊν! Ότι από την Αλάσκα βλέπεις τη Ρωσία...πώς από την Πλάκα βλέπουμε την Χαλκιδική; Ε, καμία σχέση! Η γυναίκα δεν ήξερε βασικά πράγματα.
Αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ξεδιπλώνεται βήμα βήμα στην νέα παραγωγή του καναλιού HBO (είναι αυτό που μας δίνει το Game Of Thrones και το True Blood). Παραγωγός είναι και ο αγαπημένος Τομ Χανκς, ο οποίος κέρδισε φέτος και ΕΜΜΥ για το συγκεκριμένο επίτευγμα. Την σπιρτόζα Palin ενσαρκώνει με μεγάλη επιτυχία η Julianne Moore και τον καημένο McCain ο Ed Harris. O Woody Harrelson παίζει τον ρόλο του υπευθύνου της καμπάνιας που προσπαθεί να κουμαντάρει την ημιμαθή Sarah.
Οι ερμηνείες είναι επιπέδου Meryl Streep, ξέρεις, όταν δαιμονίζεται και ενσαρκώνει χαρακτήρες που δεν ξεχωρίζεις αν είναι οι πραγματικοί. Η οπτική γωνία είναι αρκετά αντικειμενική και ευνοεί και τους δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους. Ενώ ξεφτιλίζεται η Sarah Palin στα κανάλια και καταστρέφει μια υποσχόμενη καμπάνια, προς το τέλος βλέπεις ότι η ρεπουμπλικανοί κατάλαβαν το λάθος τους και δεν συμμερίζονται καθόλου τα σημεία και τέρατα που δημιούργησε η Sarah.
Αυτό που σε καθηλώνει στην ταινία είναι η επιτυχία μιας ημιμαθούς και λίγο ηλιθίας γυναίκας. Οι Αμερικάνοι την λάτρευαν για ένα σωρό περίεργους λόγους. Για το ότι ήταν γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, λαϊκιά, απλή, τσαχπίνα, ρατσίστρια. Δεν τους ένοιαζε ότι δεν γνώριζε για ποιό λόγο οι Αμερικανοί ήταν στο Ιράκ. Ευτυχώς, δεν ήταν όλοι οι πολίτες σαν τη Sarah και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ψήφισε Ομπάμα. Όχι ότι έτσι σωθήκανε αλλά φαντάζεσαι η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να μη γνωρίζει τίποτα για τους Παγκόσμιους Πολέμους; Τραγικό, νομίζω.
Μία σημερινή Μαρία Αντουανέτα. Είχε τεράστια τηλεθέαση το βράδυ που προβλήθηκε και οι κριτικές ήταν πολύ καλές. Να πούμε ότι τον καιρό των εκλογών κι ενώ όλα αυτά συνέβαιναν πραγματικά, η εκπομπή Saturday Night Live σατύριζε τα τραγικά λάθη της Sarah. Η ηθοποιός Tina Fey ενσάρκωνε την Sarah με τεράστια επιτυχία και κέρδισε πολλά βραβεία γι’ αυτό. Έτσι για να ξέρεις, μη σε πιάσουν αδιάβαστο.Απολαύστε την σε λίγους μήνες που θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα με ελληνικούς υπότιτλους. Στα υπόψιν οπωσδήποτε!
Κλειτώ Χαριτοπούλου
Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή Saturday Night Live: http://www.youtube.com/watch?v=_cf9NqaZ4fw 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου την άποψή σας!