Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Bernie



Για Τέξας, κανείς; Βασισμένη σε άρθρο του Σκιπ Χόλαντσγουορθ στο περιοδικό “Texas Monthly” του 1998 έρχεται μια ιστορία που θα σας κάνει να πείτε «και ‘γω το ίδιο θα έκανα». Στο Κάρθαγκι του Τέξας ένας βοηθός νεκροθάφτη (Τζακ Μπλακ) τα «βρίσκει» με μια 82 χρονών εκατομμυριούχο της περιοχής (Σίρλευ Μακλέην) για να καταλήξει με αστυνομίες και φυλακές.
Ο Μπέρνι είναι ένας τύπος που θέλει όλοι να τον αγαπούν, θέλει να τους έχει όλους φίλους, να έχει την αποδοχή όλων γιατί προφανώς όταν μεγάλωνε δεν είχε καμία αποδοχή και αγάπη. Η Μάρτζορι είναι μια γυναίκα με αρκετά χρονάκια στην πλάτη της, χήρα, κληρονόμος της τράπεζας που ο μακαρίτης ο άντρας της έφτιαξε και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που κάποιος τη φλέρταρε, την πρόσεξε, τη φρόντισε. Στον Μπέρνι θα δεις έναν καιροσκοπισμό αλλά το ίδιο θα δεις και στην Μάρτζορι...ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Θα απορήσεις με την περίεργη αυτή σχέση αλλά στο τέλος θα τη δικαιολογήσεις.
Θα δεις την κοινωνία να διχάζεται με αφορμή τη σχέση αυτή και θα καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να είναι ομοφυλόφιλος στον αμερικάνικο νότο. Η ομοφυλοφιλία καταπνίγεται και κρύβεται πίσω από ένα σωρό άλλες ασχολίες, σα να ψάχνει κάποιος τρόπο να θεραπευτεί. Σα να είναι αμαρτία και με κάποιες καλές πράξεις θα εξαφανιστεί. Μια πραγματικά καταπιεσμένη και ημιμαθής κοινωνία σε όλα τα επίπεδα.
Η ταινία σε πάει στην πολιτεία του Τέξας, όπου (όπως εξηγείται και στην ταινία από έναν πολύ συμπαθητικό παππούλη) ζει κάθε καρυδιάς καρύδι αναλόγως στην περιοχή. Η πολιτεία είναι χωρισμένη σε περιφέρειες και έτσι χωρισμένες είναι και οι νοοτροπίες. Το Κάρθαγκι είναι μια πολύ ήσυχη κοινότητα, όπου η θρησκεία ενώνει τους ανθρώπους (φαινομενικά) και τίποτα σοβαρό δεν συμβαίνει.  Η ιστορία του Μπέρνι είναι μια όαση στο ξερό κλίμα της περιοχής.
Να σημειώσουμε οτι για να δικαστεί ο Μπέρνι, ο τοπικός εισαγγελέας (Μάθιου Μακόναχι) όρισε τη δίκη σε άλλη περιφέρεια γιατί πίστευε οτι το κοινό (οι ένορκοι) δεν θα μπορούσαν να δικάσουν τον Μπέρνι αντικειμενικά. Πρώτη φορά, δηλαδή, που το κοινό ήταν υπέρ του εγκληματία! Γυρισμένη με ντοκυμαντερίστικο τρόπο η ταινία δεν κερδίζει ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας αλλά σίγουρα έχει να προσφέρει καλύτερη τέρψη από ένα σωρό άλλες κούφιες ταινίες. Η επιλογή φυσικά είναι δική σας!

Κλειτώ Χαριτοπούλου
Δείτε το trailer: http://www.youtube.com/watch?v=LEs7l6JTAc4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε μου την άποψή σας!