Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Χαραυγή και οι απόψεις διίστανται...!

Η τέταρτη και πολυαναμενόμενη συνέχεια του Λυκόφωτος επιτέλους προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη! Κοσμοσυρροή, ποπκόρν, λεφτά στα ταμεία, αφίσες παντού, ομάδα Έντουαρντ, ομάδα Τζέικομπ, συνεντεύξεις και οι κριτικοί θάψιμο!

Την αρχή την έκανε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο οποίος αποστηθίζοντας αμερικάνικες κριτικές, έθαψε την ταινία πριν ακόμα προβληθεί. Η ταινία έχει να κάνει με εφήβους, οπότε και απευθύνεται σε αυτούς. Τραβάει γυναικείο πληθυσμό όλων των ηλικιών διότι έχει να κάνει με ένα ρομάντζο. Τέλος, τραβάει όλους τους "φίλους των βρυκολάκων", γιατί έχει να κάνει με βρυκόλακες! Μαγικό; Αν δεν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες είναι πολύ πιθανό να μη σας αρέσει η ταινία. Μη λέτε μετά οτι δεν σας προειδοποίησα!

Πάντα όμως οι ταινίες με βρυκόλακες έχουν πολλά επίπεδα, όσο "άθλιες" κι αν φαίνονται. Ξεκινώντας από τον Βλαντ Τσέπες, τον γνωστό σε όλους κόμη Δράκουλα, ο λόγος της εξαθλίωσης και της τρέλας του ήταν ο χαμός της αγαπημένης του. Ένα τέρας με συναισθηματική καρδιά. Γενικά στη λογοτεχνία και στην 7η τέχνη, ο βρυκόλακας ήταν, είναι και θα είναι ένας στυγνός δολοφόνος, ένα τέλειο αρπακτικό με αισθήματα πολύ πιο έντονα από αυτά των ανθρώπων.

Στις ταινίες του Λυκόφωτος αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και μάλλον αυτό ενοχλεί...ποιος μιλάει σήμερα  για αιώνια αγάπη; Για αγάπη τόσο δυνατή που φθάνει τα όρια της αυτοθυσίας, για αγάπη τόσο έντονη που κάνει το sex να μην έχει σημασία; Ακόμα και οι θρησκείες έχουν μολυνθεί κι αυτές από διεφθαρμένους Πάπες και Ιμάμηδες και το κήρυγμά τους μοιάζει μια μεγάλη υποκρισία. Σήμερα όλα είναι για το sex, οι διαφημίσεις, τα πρότυπα που προβάλλονται στην κοινωνία και ιδαίτερα στους εφήβους. 'Ολα είναι εφήμερα, παροδικά, γρήγορα και επιφανειακά. Υπάρχει άντρας ο οποίος περιμένει να παντρευτεί την γυναίκα του και μετά να συνευρεθεί μαζί της, επειδή έτσι του λέει ο κώδικας τιμής του; Όχι, γιατί αυτό είναι μιας άλλης εποχής, θα μου πείτε. Συμφωνώ. Αλλά εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα υπάρχει ο οποιοσδήποτε κώδικας τιμής;

Στις ταινίες του Λυκόφωτος υπάρχει ένα πολύ ωραίο μήνυμα το οποίο πολλοί θεατές το παραβλέπουν. Αναρωτιούνται οι κοπέλες και οι γυναίκες της κοινωνίας μας  πώς η πρωταγωνίστρια είναι ακόμα παρθένα μέχρι τα 18 της τη στιγμή που την ποθούν 2 τουλαχιστον πολύ ωραίοι άντρες και είναι λογική η ερώτηση σε έναν κόσμο όπου τα Ελληνόπουλα π.χ. ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή από τα 14, 13 και 12 πολλές φορές!

Οι ιστορίες της Stephanie Meyer διδάσκουν και επαναφέρουν στη συζήτηση την αγάπη, κάτι που ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ταμπού πλέον. Κάποτε ταμπού ήταν η σεξουαλικότητα, σήμερα είναι η αγάπη χωρίς σύνορα. Δεν είναι τραγικό; Αυτό, λοιπόν, αντιπροσωπεύει ο βρυκόλακας: την αιώνια αφοσίωσή του σε ένα πρόσωπο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μυθιστόρημα για να διασκεδάζουμε...

Και διασκεδάσαμε, κύριοι κριτικοί κινηματογράφου, με ποπκόρν στο χέρι και αγωνία για τη ζωή της πρωταγωνίστριας παρόλο που γνωρίζαμε τι θα γίνει από τα βιβλία. Βλέπετε, αυτή είναι η μαγεία του κινηματογράφου που ώρες ώρες δείχνετε να τον μισήτε! Η ταινία έχει πολύ καλή σκηνοθεσία, φωτογραφία, μουσική επένδυση, μοντάζ, εφέ, δράση και χιούμορ. Οι ερμηνείες είναι αυτές που θα 'πρεπε να είναι σε μια τέτοιου είδους ταινία. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Αναμονή για το φινάλε της ιστορίας τον επόμενο Νοέμβρη!

Κλειτώ Χαριτοπούλου.

5 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα! Πριν πάω να τη δώ όλοι πέσανε πάνω μου σαν τα κοράκια ''Άκουσα οτι ήταν άθλια'', ''Χάλια Κρητικές'', ''Θα πετάξεις τα λεφτά σου''. Παρόλα αυτά δεν τους άκουσα και η ταινία μου άρεσε πιο πολύ απο όλες της σειράς. Ένα μεγάλο μπράβο για τα λόγια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορω να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα... Κανένας δεν είπε πως η ταινίες αυτές είναι για Όσκαρ. Οι ερμηνιες ίσως μπορούσαν να είναι και καλύτερες, αλλα στην τελική έτσι τις ήθελε ο σκηνοθέτης. Γιατί και οι δυο πρωταγωνιστες έχουν αποδείξει ότι έχουν αρκετά καλό υποκριτικό ταλέντο... Και στην τελική προτιμώ να ασχολούμαι με τον pattinson Παρά με όλες τις άλλες αηδίες που συμβαίνουν αυτη τη στιγμή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά δεν έχω λόγια! Έχω διαβάσει πάρα πολλές "κριτικές" για την Χαραυγή. Είμαι θαυμάστρια των βιβλίων, των ταινιών, των ηθοποιών. Είμαι μια Twilighter που της είχε λείψει μια κριτική σαν και την δική σου, να στηρίζεται τόσο καλά στα πόδια της με επιχειρήματα και όχι να είναι γραμμένη απο στενόμυαλους και κολλημένους, κομπλεξικούς και χωρίς πνεύμα ανθρώπους! Υποκλίνομαι στο ταλέντο σου στο γράψιμο και την σωστή σου κρίση <3 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συγχαρητηρια για το γραψιμο σου.ηταν καιρος καποια στιγμη να διαβασουμε μια κριτικη που να αξιζει .βαρεθηκαμε τις στενομυαλες κριτικες υπερφυαλων δηθεν κριτικων να προσπαθουν να αποδειξουν κατι.ειναι κουτο να κρινεις κατι οταν δεν ξερεις τιποτα για αυτο.επισης ειναι πολυ σημαντικο που επιτελους ενας ανθρωπος καταλαβε το νοημα αυτης της ταινιας καιπροωθει τα σωστα προτυπα και οχι τα σεξουαλικα προτυπα μιας ταινιας που ζητανε και προωθουνε ολοι.χαιρομαι που ακομα υπαρχουν κριτικοι σαν εσενα.συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε μου την άποψή σας!